Get a Life

Jo toista kertaa…

Posted on: 27.01.2012

Get a Life -hankkeessa kehitetty urasimulaatio on oivallinen väline kokeilla turvallisesti erilaisia vaihtoehtoja ja punnita arvovalintojen vaikutusta. Ensimmäistä kertaa urasimulaatiota testatessa kohdalleni osui useammankin kerran tilanne, jossa tapaturma muuttaa elämän suuntaa. Se aiheutti negatiivisia tunteita. Ei ainakaan minulle voi tapahtua näin! Simulaation testaajilta tuli myös palautetta, että simulaatiossa tämä ”elämän kortti” esiintyy liian usein. Olin viime keväänä myös sitä mieltä, mutta nyt kokemuksia rikkaampana kortin merkitystä voisi pohtia enemmänkin.

Elämä on yllätyksiä ja äkkikäänteitä täynnä: Loppukesän iltapyörälenkki voi muuttaa koko loppusyksyn suunnitelmat: Oravan loikka ja äkkijarrutus soratiellä, pyörä kaatuu… edessä useiden viikkojen sairausloma ja kirjoituskäsi paketissa, ensin ”pakollinen pysähtyminen” ja sitten uusien asioiden opettelu. Vasemmalla kädellä oli hoidettava oikean käden asioita. Valoisana puolena näyttäytyi se tosiasia, että tapaturman seurauksena tuli mahdolliseksi viiden viikon tarpeellinen ”loma” ja upea tilaisuus miettiä aiempia valintoja, nykyistä elämän suuntaa ja tehdä asioita suunnan muuttamiseksi. Toisaalta olla vaan tässä ja nyt.

Istuessani terveyskeskuksen päivystyksessä ensireaktio oli turhauttava. Miksi minä ja juuri nyt? Voihan itku ja hammasten kiristys! Juuri nyt, kun olisi ollut  niitä ja näitä haasteita edessä. Myös pelot tulevaisuudesta iskivät: Palautuuko käsi työkuntoon? Pitikö juuri työllistymisen kannalta parhaimpaan vuodenaikaan menettää työkykynsä. Vahinko mikä vahinko! Ja jo toista kertaa elämän taitekohdassa. Lähimmäisteni mielestä minut pysäytettiin, kun en itse osaa. He taitavat olla oikeassa. Jos ei pysähdy, ei välttämättä näe todellisia ja itselle parhaiten luontuvia vaihtoehtoja edetä elämässä. Vauhdin hurma sokeuttaa: Elämässä tekee valintoja unohtaen todellisen itsensä, on muille mieliksi tai menee virran mukana. Intuitio katoaa.

Parikymppisenä vasemman käden murtuma juuri ammattiin valmistumisen jälkeen muutti ratkaisevasti elämän suuntaa. Muutto Etelä-Suomeen vaihtui kotikonnuilla pysymiseen, mutta  antoi mielekkään vaihtoehdon toimia haastavassa neuvontatyössä. Työ tarjosi mahdollisuuden myös oppia lukuisia uusia taitoja riistanhoidosta taimikonhoitoon, tuohitöistä sieniasematoimintaan. Enpä olisi uskonut silloin, että tulisin keittämään 2000 kiloa sieniä. Mikä yhteensattuma! Tänäkin vuonna hyvä sienivuosi! Muutamia litroja kertyi koriin myös yksikätisenä.

Toisaalta on onnekasta, että ei tiedä etukäteen, mitä tuleman pitää, mutta toisaalta silloin jäävät punnitsematta ajatukset ja unelmat, erilaiset vaihtoehdot sekä ennakkoluulottomat uudet mahdollisuudet. Omista valinnoista seuraa aina myös vastuita, joita on mahdollista simuloida ennakoivasti ja proaktiivisesti. Maailma muuttuu niin ettei perässä pysy! Mitä se vaatii meiltä? Get a Life -hankkeen urasimulaatio on loistava areena kulkea tulevaisuuspolkuja ilman oikeaa riskinottoa, punnita vaihtoehtoja, yllättyä ja kulkea käsi paketissa ilman fyysisiä ja henkisiä kipuja. Kunpa aikoinaan olisi ollut vastaava mahdollisuus kurkata tulevaisuuteen. Me 1960-luvulla avaruusteknologian saavutusten huippuhetkinä syntyneet visioimme itsemme asumaan moderneihin  avaruuskyliin 2000-luvun saavuttua, mutta visiomme eivät johtaneet uravaihtoehtona astronauttikoulutukseen sen paremmin kuin muotoilemaan avaruuskotien sisustuksiakaan. Kotimme ei vieläkään sijaitse avaruudessa, mutta nopeasti kehittyvä ja laajasti hyödynnettävä tulevaisuudentutkimus on mahdollistanut realistisen ennakoivan otteen ja mahdollisuuden ymmärtää myös intuitiota. Omasta kokemuksestani voin todeta, että intuitio on johdatellut useimmiten ratkaisuihin, jotka ovat johtaneet mielekkäimpiin lopputuloksiin.

Myös negatiiviset kokemukset voi kääntää voitokseen. ”Pakkopysäkilläni” opin kirjoittamaan sekä maalaamaan vasemmalla kädellä. Empatiani lisääntyi niitä ihmisiä kohtaan, jotka jatkuvasti elävät jonkin vamman kanssa. Vasemmalla kädellä tekeminen aktivoi oikeaa aivopuoliskoa ja sitä kautta luovuutta. Eräänä päivänä huomasin ilokseni saaneeni yllättävää postia entisestä opinahjostani, jonka seurauksena uudet rattaat lähtivät pyörimään. Vasemmallakin kädellä voi siis tehdä monia asioita kuten tulevaisuuttaan. Suosittelen teitä  kaikkia kokeilemaan ensisijaisesti virtuaalista vaihtoehtoa, urasimulaatiota, ja löytämään ”elämänne valttikortit”.

Annamari Rytkönen

Get a Life -hankeessa  projektityössä  25.1.-27.4.2011 Liiketoiminta-akatemia IV -kurssilta

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Ota yhteyttä:

Leena Jokinen, projektikoordinaattori
puh. 040 707 7982
leena.jokinen(a)utu.fi

Johanna Ollila, projektipäällikkö
puh. 040 520 0222
johanna.ollila(a)utu.fi

Tulevaisuuden tutkimuskeskus
Turun yliopisto
ffrc.utu.fi

Kiinnostaako simulaation pilotointi?
Jätä yhteystietosi niin otamme yhteyttä!
%d bloggers like this: