Get a Life

Scifi-fanit ja tulevaisuudentutkimus?

Posted on: 03.12.2009

Mitä saadaan kun laitetaan yhteen Euroopan suurin scifi-tapahtuma Finncon, Suomen tieteiskirjoittajat ja Tulevaisuuden tutkimuksen ESR-hanke? Saadaan aikaan innostunut työpaja ja valtakunnallinen kirjoituskilpailu, jotka molemmat tuottavat innostuneita ja luovia ratkaisuja siitä, millaista on työ 2030-luvun Suomessa. 

Pääsin itse vain pikaisesti todistamaan parinkymmenen hengen työpajaa Finnconissa, mutta kirjoituskilpailuun olin jo aikaisemmin oitis lupautunut tuomariksi nähdäkseni miten tieteiskirjallisuuden tapa yhdistää tulevaisuusskenaariot ja fiktio toimivat suomalaisessa kirjoituskilpailussa. Oivallisestihan ne toimivat; kilpailun tuomaristo, Leena Jokinen (Tutu), kirjailija Markku Soikkeli ja tutkija Irma Hirsjärvi (Nykykulttuurin tutkimuskeskus) valitsivat kolme parasta kirjoitusta ja niiden kirjoittajat palkittaviksi mp3-soittimilla. Kärkikolmikon muodostivat Jenny Kangasvuo, Keijo Rajakallio ja Panu Ojala, joiden kunkin hyvin erityyppiset tekstit saivat aikaan yksimielisen valinnan. Lisäksi kaikkien kilpailuun osallistuneiden kesken arvottiin Dell-miniläppäri; arpaonni suosi Eero-Tapani Kärkkäistä

Kirjoituskilpailu järjestettiin sangen nopealla aikataululla, mutta siitä huolimatta siihen tuli rikas valikoima tekstejä aina lähes professionaaleista skenaarioista ja ennakoinneista tyylikkääseen kaunokirjalliseen muotoon: tieteiskirjallisuuteen. Luulen, että teksteistä on osaltaan hyötyä Get a Life -hankkeen yliopisto- ja ammattikorkeakoulun opiskelijoiden käyttöön tarkoitetun uraohjaustyökalun kehittämisessä. 

Itse tarkastelin tekstejä hiukan skitsokatseella: aikanaan kirjallisuudessa graduni feministisistä anarkosyndikalistisista utopioista tehneenä ja sittemmin tieteiskirjallisuuden scenestä väitelleenä, kauan sitten kasvatuksen tulevaisuudenkuvat-projektissa mukana olleena ja edelleenkin luovan kirjoittamisen opettajana. Tekstien tyylillinen skaala oli laaja. Mukana oli sekä kirjoittamisen harrastajia 13-vuotiaasta lähtien, että monien alojen ammattilaisia. Useimmat teksteistä kuvailivat toivottua tulevaisuutta tai asettivat normatiivisia tavoitteita. Yllättävästi ekologiset seikat eivät korostuneet, ja globaali näkökulma tuli esiin vain harvoissa. Kärki oli leveä, mutta yksimielisyys kolmesta parhaasta löytyi helposti. Kilpailussa kärkeen pääsivät pohdiskelevat tekstit, joissa yhdistyi sekä monipuolinen tieto että kirjoittamisen taito. 

Jenny Kangasvuon tyrmäävän vaikuttava novelli Jätehuollon haasteet edusti korkeatasoista kaunokirjallista ilmaisua. Fiktion keinoin tuodaan esiin pätkätyöllisyyden ja akateemisen työuran rankimmat kokemukset, henkisen ja ruumiillisen työstä ja sen kautta yhteiskunnasta syrjäytymisen kokemus. Tyylillisesti teksti on yhteiskunnallista tieteisfiktiota. 

Keijo Rajakallion teksti oli tiedollisesti laaja-alaisin, pohdiskeleva ja monipuolisia näkökulmia hyödyntävä. Kypsä analyysi otti huomioon niin globaalin kuin yksilön näkökulman, ja toi esiin monenlaisia työelämään vaikuttavia muuttujia. Esseemäinen kirjoitus oli hallittu ja koukuttava. 

Panu Ojala toi kirjoituksessaan myös skenaarioajattelun metodeja: historiallisuuden, ekologiset ja taloudelliset muuttujat. Hänen pohdintansa käsittelee myös eettisiä yhteiskunnallisten rakenteiden, työelämän ja talouden solmukohtia 

Aloite Hyppää huomiseen -kirjoituskilpailuun tuli Turun kauppakorkeakoulun vetämältä Get a Life -ESR-hankkeelta. Se sopi erinomaisen hyvin Suomen tieteiskirjoittajien profiiliin; seura järjestää jatkuvasti sekä vuosittaisia että erilaisia yksittäisiä teemakirjoituskilpailuja samoin kuin kirjoittajakursseja ja työpajoja. Siksikin tämä yhteistyö sopii hyvin heikkojen signaalien tarkasteluun. 

Tieteiskirjoittajat on yksi monista suomalaisten science fiction -harrastajien kentän kirjallisista aktiviteeteista. Suomalaiset tieteisfiktion harrastajien lehdet ja seurojen kirjoituskilpailut ovat vaikuttaneet maan kirjallisuuden kentällä niin, että genre näkyy muihin Pohjoismaihin verrattuna poikkeuksellisen hyvin – nyt jo mainstream-kirjallisuudenkin teemoina. Esimerkkeinä tällaisista voi mainita vaikkapa Merete Mazzarellan Marraskuun ja Harri Nykäsen Raid-dekkarit. Voikin jo pohtia, onko lajityypin näkyvä harrastus vaikuttanut viimeaikaisten vaihtoehtohistorioiden, utopioiden ja dystopioiden ilmestymiseen kaunokirjallisuuden puolella. Voi myös ajatella niin, että aikaisemmin vain tieteiskirjallisuudessa näkyvä tulevaisuus-spekulointi on jo arkipäivää, ja sellaisena heijastuu kaikessa mediassa – myös kirjallisuudessa. 

Kilpailun järjestivät Turun kauppakorkeakoulun koordinoima Get a life -hanke (ESR) ja Suomen tieteiskirjoittajat ry. 

https://getalifehanke.wordpress.com
http://tieteiskirjoittajat.utu.fi  

Irma Hirsjärvi
irma.hirsjarvi (a) jyu.fi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Ota yhteyttä:

Leena Jokinen, projektikoordinaattori
puh. 040 707 7982
leena.jokinen(a)utu.fi

Johanna Ollila, projektipäällikkö
puh. 040 520 0222
johanna.ollila(a)utu.fi

Tulevaisuuden tutkimuskeskus
Turun yliopisto
ffrc.utu.fi

Kiinnostaako simulaation pilotointi?
Jätä yhteystietosi niin otamme yhteyttä!
%d bloggers like this: